Gisteren kregen we een telefoontje over een jonge mannelijke leeuwmakaak (macaca leonina) die op een tempel werd gehouden, niet ver van het Wildlife Recscue Center. Vanmorgen heeft een man die op de tempel werkt, hem naar het WFFT gebracht. Deze makaak hielden ze op de tempel, omdat hij als baby is gedumpt als ongewenst huisdier. Volgens zeggen is hij niet ver van de tempel gevangen genomen, hierbij is zijn moeder en andere leden van de groep vermoord. Toen hij gevangen werd genomen, heeft hij zijn linker oog verloren. De afgelopen 4 jaar heeft hij doorgebracht in de tempel, de kettingen die om zijn nek zaten werden nooit groter gemaakt en hij heeft hierdoor ernstige verwondingen opgelopen. De kettingen zijn in zijn nek gegroeid en hebben enorme schade aangericht en heel veel pijn veroorzaakt.

De IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten geeft de leeuwmakaak op als Kwetsbaar (VU). Hun bevolking is gedaald met meer dan 30% ten opzichte van de laatste drie generaties, dit is te wijten aan verschillende bedreigingen, deze daling wordt voorspeld als dit tempo of hoger in de komende drie generaties zo doorgaat. Deze dieren worden opgejaagd en verhandeld voor voedsel, sport en traditionele “medicijnen”, en door het houden als huisdier. In Thailand zijn de mannetjes van deze soort geëxploiteerd voor het plukken van kokosnoten. Een goed opgeleide makaak kan worden verkocht voor 1,000 USD. Ze zijn ook in trek bij resorts en andere toeristische attracties voor inhumane circus shows.

Na aankomst op het WFFT Wildlife Hospital waren de dierenartsen geschokt, na het zien van alle verwondingen die door de kettingen zijn veroorzaakt. Het grootste gedeelte van zijn leven heeft hij aan de ketting gezeten, als hij niet behandeld en bevrijd zou worden van de kettingen, zou hij uiteindelijk hierdoor sterven. Het vasthouden van dieren met kettingen zie je door heel Thailand, met regelmaat zien we dat de ketting in de huid is gegroeid.

We hebben hem de naam meneer Big gegeven en hij zal de komende weken door het veterinaire team nauwlettend in de gaten worden gehouden. De komende weken moet iedere dag zijn wonden worden schoongemaakt, en hopen dat hij spoedig kennis kan gaan maken met de andere makaken die op ons open veld leven.

U kunt ons helpen om meer dieren te redden, door te doneren of een dier te adopteren