Een paar dagen geleden kregen we een telefoontje van betrokken lokale bevolking, dat een lange staart makaak (Macaca fascicularis) langs een drukke weg lag, hij was geëlektrocuteerd en was op de grond gevallen. Het team is direct vertrokken om deze aap te helpen, hij is direct naar het WFFT Wildlife Hospital gebracht voor spoed behandeling.

De Java-aap wordt vermeld als (LC) door IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten, beschermde gebieden moeten voorkomen dat dit soort met uitsterven wordt bedreigd. Vrouwtjes worden vaak gevangen genomen in fok inrichtingen en mannetjes worden hoofdzakelijk internationaal geëxporteerd bestemd voor gebruik in het laboratoriums voor onderzoeken. Habitat verlies is ook een gelokaliseerde bedreiging, maar de soort kan overleven in een verscheidenheid van habitat’s en zijn zeer flexibel.

Makaken worden veelal al gebruikt voor de entertainment, maar worden met regelmatig gezien als ongedierte. Wij (mensen), bevorderen de groei van de makaken bevolking in stedelijke gebieden door het verstrekken van voedsel, maar aan de andere kant zorgen wij ervoor dat hun leefgebied steeds kleiner wordt.

Na een paar dagen in de intensive care in het WFFT Wildlife Hospital, zit hij nu rechtop en eet goed. Hij is echter nog niet klaar om weer vrijgelaten te worden in de natuur, maar houden u hiervan op de hoogte.