Gibbon onderzoekscentrum, Maehongson

WFI zijn eerste bewoner van het Gibbons terug naar het wild project
Op 4 maart 2010, de eerste vier gibbons verplaatst van de WFI wilde dierencentrum naar “Lum Nam Pai Wildlife Sanctuary” in Maehongson Province, Thailand.

De Wildlife Sanctuary, is een weelderige en dichte jungle in het noorden van Thailand, een uniek project werd gebouwd door de WFI in samenwerking met het ministerie van Nationale Parken en Mahidol University. De belangrijkste doelstelling van dit project is om de gibbons voor te bereiden op een terugkeer naar de natuur, om hen als volgende stap, de volledige vrijheid te geven in hun oorspronkelijke leefomgeving.

Gibbon apen verblijf in de jungle

Gibbon apen verblijf in de jungle

De eerste gibbon
Kookoo is ongeveer 9 jaar oude en een mannelijke gibbon die werd gevonden op de Damnoen Saduak drijvende markt. Kookoo is jaren gebruikt voor de toeristische industrie om mee op de foto te gaan. Toen hij 3 jaar was, belandde hij in een afgesloten ruimte in het huis van een vrouw. WFI heeft hem daar gelukkig weg kunnen halen, zodat KooKoo een beter leven zou krijgen.

Na een periode van quarantaine hebben wij KooKoo op een eiland van ons WFI park gezet, waar al 3 gibbons verbleven. Het ging de gibbons goed af en waren klaar voor de volgende stap om dichter bij hun oorspronkelijke leefomgeving te komen.

De verhuizing
De gibbons werden verdoofd met een verdovingspijltje goed onderzocht of de gibbons wel gezond en fit genoeg waren om de reis te maken.

Eindelijk na uren van hard werken door het WFI personeel, zijn de vier gibbons in transsportkooien gedaan om naar het “gibbon research center” overgebracht te worden. Deze reis duurde maar liefst 12 uur in de zinderende hitte. We moesten met regelmaat stoppen om de dieren eten en drinken te geven en te beoordelen of de gibbons de reis nog wel aankonden.

Eventuele volledige vrijlating
Het WFI en Mahidol University gaan het gedrag en activiteiten bestuderen om later te beoordelen of de gibbons volledig vrijgelaten kunnen worden.