Ingevroren tijgers gevonden in Bangkok

Tijdens een inval in een huis in een buitenwijk van Bangkok ontdekte de politie gisteren ingevroren lichaamsdelen van diverse tijgers en andere katachtigen. Men vermoedt, dat deze bestemd zijn voor kopers in Vietnam en China.
Twee mannen – een Thai en een Vietnamees – werden gearresteerd, toen de politie een diepvrieskist vond met lichaamsdelen van ten minste drie tijgers, een panter en een wilde kat.
“Tijdens ons eerste verhoor vertelden de mannen, dat ze van plan waren geweest de dier-onderdelen te brengen naar een Vietnamese koper in Laos, maar dat de uiteindelijke bestemming in Vietnam en China lag,” aldus politiecommandant Apichart Sirisith, van de afdeling misdaadbestrijding.
De twee verdachten kunnen rekenen op 10 jaar gevangenisstraf, als ze worden veroordeeld voor het illegaal in bezit hebben van ‘wildlife’.
Tijger ingevroren in Bangkok

Thailand, waar internationale smokkel aan de orde van de dag is, is een van de slechts 13 landen waar tijgers in het wild voorkomen. Geschat wordt dat wereldwijd de tijgeraantallen zijn gedaald van ongeveer 100.000 een eeuw geleden naar slechts 3.200.
In maart hebben de Thaise autoriteiten tijdens een inval bij een illegale wildlife-handelaar meer dan 200 levende dieren, inclusief tijgers, leeuwen en andere zeldzame dieren, in beslag genomen. De politie zei, dat hij deel uitmaakt van een wereldwijd netwerk dat beschermde dieren invoert uit landen in Afrika en elders en zich ook bezighoudt met het fokken ervan voor illegale verkoop.

Vorige maand betrapte de politie op heterdaad vier mannen die in een huis in Bangkok bezig waren een tijger in stukken te hakken. Resten van olifant, zebra, wildebeest en leeuw werden daar ook aangetroffen.

Een kanttekening van Edwin Wiek:
De twee verdachten kunnen waarschijnlijk beboet worden voor maximaal 40.000 baht (€1.000) en een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar. (In feite is de hoogste ooit opgelegde straf 12 maanden voorwaardelijke gevangennis straf. Hoewel het betreffende artikel vermeldt, dat meer dan 200 dieren werden inbeslaggenomen bij een wildlife-handelaar, moeten we helaas vaststellen, dat slechts vijf tijgers bij hem werden weggehaald. Op dit moment zijn 15 leeuwen, 2 orang oetans, 30 marmoset aapjes en 200 andere beschermde wilde dieren nog steeds in zijn bezit.