Gisteren belde een vriendelijke man uit Bangkok hij redde een jong mannelijke Japanse Sperwer (Accipiter gularis). De Sperwer werd door de man gevonden in de rivier naast zijn huis en redde hem van de verdrinkingsdood. Hij belde meteen WFFT en wij zijn direct de auto ingestapt om de lange rit te maken naar beneden Bangkok. Bij aankomst op het WFFT kreeg de sperwer een gezondheidscheck en hij had geen gebroken botten, in eerste instantie dachten we gelijk aan een gebroken vleugel, maar dat bleek gelukkig niet het geval. We hebben hem de naam “Captain Jack Sperwer” gegeven.

Deze sperwer staat op de rode lijst van het IUCN van bedreigde soorten, met de wilde populaties die naar schatting in de tienduizenden loopt. Bedreigingen zijn onder andere, veranderingen in het landgebruik, houtkap is één van de oorzaken van vermindering van de populaties van dit soort vogels. Het vangen van deze vogels voor de handel is waarschijnlijk niet zo groot, de oorzaak van de bedreigingen van vele soorten dieren in de natuur is meestal toe te schrijven aan de mens.

Omdat het een trekvogel is die door Thailand vliegt, lijkt het erop dat Captain Jack Sperwer te zwak was om de reis te maken. Dit is ook niet zo gek, aangezien dat Bangkok de tweede grootste stad is in de regio met veel obstakels die je moet overwinnen. Hij verblijft in het WFFT Wildlife Hospital voor nu, we hopen dat hij spoedig is aangesterkt en in staat is om verder te vliegen naar huis.