Sommige van u hebben misschien de video gezien van de jonge java aap (Macaca fascicularis), die we gisteren hebben gered. Hier kunt u haar verhaal lezen en de foto’s zien van haar redding en haar eerste gezondheidscheck op het WFFT Wildlife Hospital.

Gisterochtend kregen we een telefoontje van een aantal betrokken bewoners, die een jonge java aap hadden gevonden, de aap was geëlektrocuteerd door het klimmen in de hoogspanningslijnen. Ze was ernstig verwond en heeft tweede en derdegraads brandwonden aan het grootste deel van haar gezicht en lichaam. Haar benen en haar handen zijn zwaar verbrand. Maisie’s moeder en andere leden van de groep, keek toe hoe het Wildlife Rescue Team haar redde en in het voertuig laden om naar het WFFT Wildlife Hospital te gaan. Het WFFT Team werkt de klok rond om Maisie te redden en hopen dat we haar snel kunnen herenigen met haar moeder.

De Java-aap wordt vermeld als (LC) door IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Met een groot scala aan leefgebieden, waar dit soort leeft wordt er verondersteld dat dit soort een grote populatie heeft. Hoewel er zware jacht voor de dierenhandel, vlees, sport en trofeeën, wordt dit niet beschouwd als een grote bedreiging voor de soort in het algemeen. Vrouwtjes worden vaak gevangen genomen voor een fokinrichtingen, mannetjes worden internationaal geëxporteerd hoofdzakelijk bestemd voor laboratorium onderzoek. Ze worden regelmatig aangezien als ongedierte, door lokale bewoners. Habitat verlies is ook een gelokaliseerde bedreiging, maar de soort kan overleven in een verscheidenheid van habitat’s en is zeer flexibel.

Update 7 Juni: Aangezien er complicaties zijn opgetreden die veel pijn veroorzaken en er minder kans op genezing is, is er besloten om Maisie te laten inslapen.

Helaas, komt elektrocutie vaak voor in Thailand, de elektriciteitskabels hangen boven de grond en zorgen in het hele land voor duizenden dode en gewonde dieren. De verwondingen zijn te wijten aan de mens die gebouwen en steden bouwen in hun habitat. Wij (mensen) bevorderen hun aanwezigheid, door ze te voeden en deze dieren te gebruiken in de entertainment industrie, export en huisdier-handel.

De veerkracht van de Makaken is ongelooflijk, wij hebben Makaken binnen gehad die nog erger verbrand waren dan klein Massie en overleefde de zware verwondingen. Mensen die gisteren commentaar gaven op het video filmpje, dat we haar moesten in laten slapen willen we tegen zeggen, geeft ons de tijd om haar een tweede kans te geven. Met het grote aantal gevallen van verbrandingen iedere maand, heeft ons team enorm veel kennis op het gebied van brandwonden en willen dieren een tweede kans geven.

Terwijl ik het verhaal over Maisie schrijft, is ons veterinaire team bezig met Maisie, de verwondingen aan haar benen zijn erger dat wij dachten en hebben 1 been moeten amputeren. Dit is een triest verhaal voor ons allemaal, maar er is nog hoop voor haar.

U kunt ons helpen om meer dieren te redden, door te doneren of een dier te adopteren