Vorige week kregen we een telefoontje van een man uit Bangkok, hij had een otter als huisdier en vond dat de otter (Potto) een beter leven moest krijgen. Het WFFT rescue Team vertrok naar Bangkok en daar aangekomen zagen we een kleinklauw otter (cinereus) in een kleine vuile behuizing. Potto kreeg hondenkoekjes als eten en had nooit van zijn leven een stukje vis gezien. De eigenaar vertelde ons, dat hij Potto via Facebook had gekocht toen hij een paar weken oud was. Potto is als kleine baby weggenomen van zijn moeder en werd verkocht toen hij zijn ogen nog dicht had. Gelukkig vond de eigenaar dat de otter tussen soortgenoten moest leven en belde ons op voor hulp.

Aziatische kleinklauw otters worden momenteel vermeld als Kwetsbaar (VU) door IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. In heel Azië is de belangrijkste bedreiging voor zijn voortbestaan, het vernietigen van zijn habitat. In vele delen van Azië, zijn de habitat’s verminderd door ontginning van turf moerasbossen en mangroves, aquacultuur activiteiten langs de getijdenzone. Een andere belangrijke bedreiging voor de Aziatische klein gekrabde Otter is vermindering van de prooi biomassa als gevolg van overexploitatie, die zijn overgebleven leefgebieden onhoudbaar te maken. Vervuiling is waarschijnlijk de belangrijkste factor, waardoor de afname van de populatie van veel vissoorten. De dreiging van stroperij, voor het vak bonthandel en huisdier, is nog steeds erg belangrijk in vele delen van Zuid-oost Azië en is een grote bedreiging die constant moet worden bewaakt. Helaas, is een toename van het houden van deze dieren als huisdier gezien in heel Thailand. We horen meldingen van otter ‘boerderijen’, waar speciaal voor de dierenhandel wordt gefokt.

Potto is nu een paar dagen op het WFFT en zit in de verplichte quarantaineperiode, wij hopen dat hij snel bij de andere otters kan verblijven. Er is een toename aan otters die wij binnenkrijgen en niet alle otters kunnen samenleven, wij moeten dus spoedig een ander verblijf voor de otters maken. U kunt ons helpen dit te financieren door te doneren

Onze otter verblijf op ons Thaise project: