Vietnam Orang Oetans terug naar Indonesië: naar huis!

Na weken van voorbereiding en discussie met overheidsinstanties en milieu-organisaties mogen Edwin en Cheryl op 11 juli 2006 naar Vietnam om te assisteren bij de inbeslagname van 2 jonge orang oetans in een hotel even buiten Ho Chi Minh Stad.
De twee orang oetans, ongeveer 2 en 3 jaar oud, waren illegaal gekocht op de zwarte markt en werden bij het Thanh Canh Hotel gevangen gehouden als attractie voor toeristen en andere bezoekers. Het hotel heeft een kleine “dierentuin” met andere apen, wilde katten en vogels. Tevens herbergen ze 70 tot 100 beren bij wie gal wordt afgenomen voor de traditionele Chinese farmacie.

De hele expeditie verliep veel voorspoediger dan verwacht. Na een korte discussie tussen het Vietnamese Departement van Bosbouw, het team van WAR (Wildlife At Risk), een Vietnamese milieu-organisatie, en onszelf konden we de orang oetans weghalen en in een tijdelijk verblijf in de buurt onderbrengen om ze te observeren en lichamelijk te onderzoeken alvorens de repatriëring naar Indonesië zou beginnen.

De daarop volgende twee weken bleef Cheryl bij hen voor hun dagelijkse verzorging en om te bekijken hoe ze er aan toe waren. Intussen waren Edwin en WAR druk met het voor elkaar brengen van documenten voor export uit Vietnam, import in Indonesie, CITES-vergunningen etc. Allemaal nodig om de orang oetans op legale wijze te kunnen terugbrengen naar Indonesië, waar ze zouden worden overgedragen aan de Indonesische overheid.

Binnen twee weken waren alle documenten ondertekend en was de toestemming voor het transport ontvangen.
Op de dag van vertrek kregen de orang oetans een stevig ontbijt, waarna ze snel in hun gezamenlijke verhuiskooi werden gestopt. Daarna gingen we eerst langs het kantoor van de veterinaire dienst om de laatste handtekeningen op te halen.
En toen richting vliegveld voor het volgende deel van hun reis.
Orang Oetans Vietnam Orang Oetans 2006 Vietnam Orang Oetans terung naar Vietnam Orang Oetans Vietnam Orang Oetans

 

 

 

 

 

 

Pas laat kwam het gezelschap aan in Jakarta, de orang oetans waren uitgeput van de lange reis. De overheidsfunctionarissen besloten, dat ze eerst naar een safaripark zouden worden gebracht, waar hun klaargemaakte quarantaineverblijf al op hen wachtte.

Hier zouden zij vier weken verblijven alvorens naar hun eindbestemming, Borneo, te gaan. Wij hopen dat zij daar zullen opgroeien tot sterke, zelfbewuste orang oetans en wellicht ooit in het wild zullen kunnen terugkeren.

Wij zijn allemaal verbaasd hoe snel en voorspoedig deze repatriëring is verlopen, vooral gezien de moeilijkheden die zich in Thailand hebben voorgedaan. Wij willen graag alle betrokkenen in Vietnam en in Indonesië heel hartelijk danken voor hun bijdrage hieraan!