WFFT helpt Bangladesh Sundarban Tijgers

Alweer werd het WFI “Wildlife Rescue Team” naar het buitenland geroepen om te helpen.

Het WFI reddingsteam heeft geholpen bij de redding van drie in het wild gevangen tijgerwelpjes uit de handen van een illegale handelaar in Dhaka, Bangladesh. Deze illegale handelaar, die op heterdaad werd betrapt, is nu veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij vertelde zijn ondervragers dat de drie welpjes een maand geleden waren overgebracht uit de Sundarbans mangrove, het grootste mangrove-bos ter wereld en de grootste natuurlijke habitat voor tijgers.

Tijger welpjes Sundarban Tijgers

De drie kleine tijgertjes waren er slecht aan toe en medische hulp werd vanuit het buitenland ingeroepen om ze te onderzoeken. WFFT heeft dergelijke reddingsacties uitgevoerd in Thailand, Laos, Vietnam en Indonesie en heeft veel ervaring met eerste hulp van jonge katachtigen. Daarom bood WFFT aan te komen helpen. Een team onder leiding van WFFT-oprichter Edwin Wiek vloog naar Dhaka op 16 juni 2012 en hielp vier dagen bij de verzorging en medische check-up van de drie welpjes. WFFT heeft medische voorzieningen, voedsel en voedingssupplementen voor de komende maanden achtergelaten. Deze zullen de overlevingskansen van de welpjes vergroten.

De tijgerwelpjes zullen goede verzorging krijgen en tenminste twee maanden in Dhaka in quarantaine blijven. Daarna zullen ze waarschijnlijk gaan wonen in een groot, pas gebouwd safaripark, tenzij besloten wordt tot re-introductie. Tot op heden is het weer in het wild loslaten van tijgers nog nergens ter wereld met succes uitgevoerd.

Wij danken de Bangladesh regering, het Bangladesh ministerie van bosbeheer en de mensen die bij de reddingsactie hebben geholpen voor het in WFFT gestelde vertrouwen. In het bijzonder danken we Mr Sirajul Hossain, die een waardevolle contactpersoon was met de autoriteiten en de IUCN in Bangladesh. Wij ontmoetten Sirajul pas twee maanden eerder bij de tweejaarlijkse IPPL conferentie in Charleston USA en zonder deze kennismaking met hem en zijn hulp zou deze reddingsoperatie niet hebben kunnen plaatsvinden. Bangla Desh heeft nog geen wildlife-opvangcentrum.

De Sundarbans mangrove is de grootste mangrove ter wereld en bedekt een groot deel van Bangladesh en India. Hij telt meer dan 400 tijgers. Deze staan bekend als de meest agressieve tijgers. Zij lijden een moeilijk leven door conflicten tussen mens en tijger, verlies van habitat en stroperij. Overigens drinken deze tijgers zout water, wat hen uniek maakt binnen hun soort.
Voor de overleving van deze tijgerpopulatie hebben we dringend behoefte aan wetswijzigingen, wetshandhaving en educatie.